Головна » Статті » Новини

Тиждень української мови у Вікіпедії

Вікіпедія:Проєкт:Тематичний тиждень/Тиждень української мови

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
 
 

Перейти до навігації Перейти до пошуку

Тиждень азійської та африканської кухні 2021 Тиждень української мови
(11 жовтня — 1 листопада 2021)

Фантастична осінь 2021

Ukrainian Language Week 2021.jpg

Тиждень української мови — це марафон зі створення і покращення в українській Вікіпедії статей на тему української мови. Він пройде із 11 жовтня до 1 листопада 2021 року.

Організатори — громадська організація «Вікімедіа Україна» та Міністерство культури та інформаційної політики України. Взяти участь можуть усі охочі; потрібно лише бути зареєстрованими у Вікіпедії. Активні учасники й учасниці отримають призи та сувеніри від організаторів.

Про проєкт

 
Мапа поширення української мови у світі

Мільйони українців звертаються до україномовної Вікіпедії за енциклопедичною інформацією про різноманітні аспекти життя. Одна із цих сфер — сама українська мова: історія її виникнення та розвитку, мовна термінологія, мовні дослідники та активісти, громадські ініціативи навколо нашої мови тощо.

9 листопада ми відсвяткуємо День української писемності та мови. Щоб покращити висвітлення цього сегменту в українській Вікіпедії, із 11 жовтня до 1 листопада ГО «Вікімедіа Україна» та Міністерство культури та інформаційної політики України проведуть тематичний тиждень української мови.

Як долучитися

  1. Зареєструйтеся у Вікіпедії та увійдіть під своїм обліковим записом.
  2. Створіть або доповніть статтю у Вікіпедії на тему української мови у період із 11 жовтня до 1 листопада 2021 року включно.
    Щоб обрати тему, скористайтеся списком пропонованих нижче або оберіть свою у межах загальної тематики конкурсу (але звертайте уваги на правила Вікіпедії, зокрема критерії значущості — не кожна тема заслуговує на окрему статтю).
  3. Додайте шаблон {{Mova-week}} на сторінку обговорення створеної або поліпшеної статті, аби внесок було враховано в кампанії.
  4. Доведіть статтю за якістю принаймні до рівня описаних нижче базових вимог.
  5. Повторюйте попередні кроки якомога частіше до кінця періоду кампанії.

Умови та призи

 
Іван Котляревський — один із зачинателів сучасної української мови
 
Відзнаки
  • Усі активні учасники тематичного тижня отримають подарунки від організаторів — «Вікімедіа Україна» та МКІП. Для цього треба створити чи суттєво поліпшити принаймні три статті відповідно до базових вимог.
    Подарунки для усіх активних учасників включатимуть у себе пам'ятні сувеніри, які організатори підготують спеціально для цієї кампанії.
  • Особливі подарунки отримають найактивніші учасники й учасниці. Також особливий подарунок можна отримати, якщо ваша стаття, створена або суттєво поліпшена у рамках проєкту, отримає статус «доброї» або й «вибраної» (до 8 листопада).
    Окрім базових подарунків, автори найбільшого внеску отримають набір книг і/або подарункові сертифікати інтернет-магазинів на їх покупку.
  • Окремі відзнаки передбачені для активних волонтерів і волонтерок, що допоможуть в організації проєкту (наповненні списків статей до створення / поліпшення, поширенні інформації про проєкт тощо). Якщо хочете долучитися до організаційної команди, напишіть за адресою infoAt sign.svgwikimedia.org.ua або особисто координатору проєкту з боку «Вікімедіа Україна» Антону Процюку, щоб обговорити деталі.
Зверніть увагу
  • Для отримання подарунка потрібно дозволити отримання електронної пошти від інших користувачів. Для цього слід вказати свою електронну адресу в налаштуваннях (у підрозділі «Параметри електронної пошти») і поставити галочку в пункті «Дозволити електронну пошту від інших користувачів».
  • Стаття може бути не зарахована до внеску, який враховується при визначенні відзнак, якщо її сторінка обговорення не міститиме відповідного шаблону {{Mova-week}}.
  • Організатори залишають за собою право відмовити у надсилання подарунків, якщо у внеску учасника/учасниці знайдено систематичні і/або грубі порушення вимог до статей чи інших правил Вікіпедії.
Базові вимоги до статей
  • Вікіпедія — це енциклопедія! Тому усі статті мусять мати енциклопедичний характер;
  • у Вікіпедії діють критерії значимості; не варто створювати статті, які їм не відповідають.
  • Вікіпедія не дозволяє плагіату! Тому статті мусять містити текст, сформований власне учасниками, і не порушувати авторські права;
  • Текст статей не може містити невичитаний машинний переклад;
  • Вікіпедія не дозволяє оригінальних досліджень, всі неочевидні твердження мають бути підкріплені посиланнями на авторитетні джерела. Тому статті мусять базуватися на інформації, опублікованій раніше у авторитетних джерелах (газети/журнали/книги тощо) та містити посилання на ці джерела.
  • У Вікіпедії діє правило про нейтральну точку зору. Згідно з ним, стаття повинна чесно «представити всі наявні точки зору і не повинна декларувати, мати на увазі або натякати на те, що яка-небудь із представлених точок зору є єдиноправильною».
  • Статті не повинні містити грубих порушень інших правил Вікіпедії.

Щоб дізнатися більше про алгоритм створення статті і правила Вікіпедії, скористайтеся довідковою сторінкою та/або Майстром створення статей.

Категорія: Новини | Додав: Nataliya_Tsovma (21/10/2021)
Переглядів: 270 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar